Špatná večeře

 

Než se pustíme do samotného „obsahu“ večeře, měli bychom se zaměřit na základní pravidla týkající se toho, kdy je rozumné večeřet – a to zejména proto, že kolem této záležitosti panují různé mýty.

Doba, kdy naposledy jíst se musí odvíjet jedině od toho, kdy jde člověk spát. Toto tvrzení by bylo pravdivé leda v případě, že byste uléhali někdy kolem 7 nebo 8 hodiny. Naposledy by se totiž mělo jíst cca 2 až 3 hodiny před spaním, ale spoustě lidí se usíná lépe, pokud si před spaním ještě něco drobného dají.

Co na večeři?

Zatímco ráno patří zejména sacharidům, odpoledne a večer by měly převažovat bílkoviny. Sacharidy je naopak nejlepší, co možná nejvíc minimalizovat (na svačinu, ale zejména na večeři). Proto by ideální dietní večeře už neměla, pokud možno, obsahovat klasické přílohy jako jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo nebo knedlíky, anebo jenom v malé míře (mnohem menší porce).

Vynikající přílohou na večeři je například dušená zelenina, vařený chřest či špenát, brokolice apod., ale samozřejmě také syrová zelenina, například v podobě salátu.Na dietní večeři se výborně hodí vejce, libová masa a ryby, ale také například různá zapečená zeleninová jídla, polévky, sýry a v menší míře i luštěniny, které sice obsahují množství sacharidů, ale ne tak vysoké jako například obiloviny apod. Navíc lze obsah sacharidů výrazně snížit delším máčením nebo nakličováním – a také samotným vařením.

Z tepelných úprav se snažíme volit co nejčastěji vaření a dušení, což platí samozřejmě nejen při večeři, ale vždy, neboť tyto úpravy jsou jednak nejšetrnější vůči cenným látkám a také nejvhodnější kvůli hubnutí.